Vurdering af problemer med stomi og peristomal hud

I den ideelle verden ville alle stomier have en perfekt form, være placeret på en flad mave uden rynker eller folder, og posen ville slutte tæt for at undgå lækage. Virkeligheden er dog, at stomier og de folk, der lever med dem, alle er forskellige. Ved at få mere viden om stomiproblemer kan du give dine stomipatienter den bedst mulige støtte og lytte empatisk.

I den følgende artikel har vi anført flere forskellige stomiproblemer – hver med en definition og et referencebillede. Disse oplysninger er taget fra en praktisk vejledning om stomier og peristomale hudkomplikationer. En pjece, der er udarbejdet for at støtte klinikerens pleje af patienters stomier, hud og sind. Dette dokument er udarbejdet på baggrund af værdifulde bidrag fra erfarne stomisygeplejersker fra hele verden.

Vi håber, at du finder følgende oplysninger nyttige til at understøtte dine løbende behov for efteruddannelse, mens mulighederne for fysisk tilstedeværelse er begrænsede.

Glat stomi
Som navnet antyder, stikker en glat stomi ikke ud, og den er på samme niveau som den peristomale hud. En glat stomi kan skyldes kirurgens teknik eller kan opstå med tiden, når maven forandrer sig, f.eks. ved en vægtstigning.

Håndtering og intervention:
Mens de fleste glatte stomier ikke giver problemer, kan det kræve en blød eller lav konveks plade for at forhindre, at stomioutputtet trænger ind under pladen og forårsager irritation af den peristomale hud.

"Pancaking" kan sommetider opstå med en glat stomi. Det er, når der samles fæces omkring stomien, og det klæber til toppen af posen. En smørende deodorant kan være nyttig til at hjælpe afføringen med at passere ind i posen.

Indsunket stomi
Der er tale om en indsunket stomi, når fremspringet forsvinder ind under huden. Det kaldes også en tilbagetrukket stomi. Det kan gøre det muligt for stomioutputtet at komme ind under pladen, hvilket kan medføre ubehag eller ømhed af den peristomale hud.

Håndtering og intervention:
Målet er at hæve stomiens niveau over huden. Stomiforseglinger eller pasta kan hjælpe med at opnå en god forsegling omkring stomien. Brug af en konveks plade med eller uden hjælp fra et stomibælte kan hjælpe med at bringe stomien frem til eller over hudniveau.

Fremfald af stomien
Fremfald af stomien betyder, at tarmen trænger ud gennem stomien og ses ved, at patientens stomi stikker længere ud end den plejer. En stomi kan have fremfald af flere grunde, f.eks. belastning af mavemusklerne, vedvarende hoste eller graviditet. Det er ret almindeligt, at en stomi har fremfald på et tidspunkt i stomipatientens liv, men det kan gøre det svært at sætte posen på.

Håndtering og intervention:
Fremfald af stomien er ikke nødvendigvis et medicinsk nødstilfælde, medmindre der er tydelige bivirkninger, f.eks. stomien skifter farve eller kraftige smerter på stedet. Det anbefales, at patienter med en fremfalden stomi vurderes af en stomiplejespecialist eller en læge.

Det er bedst at sætte posen på, når fremfaldet reduceres ved at patienten ligger fladt ned, og der trykkes let over stomien.

For at afhjælpe den ødematøse stomi kan du klippe pladen, så den er større end stomien. Den udsatte hud omkring stomien kan beskyttes ved at bruge en beskyttende serviet eller pladeforsegling.

Brok
Stomibrok opstår, når en unormal frembuling af tarm finder vej gennem et svagt område i bugvæggen. Området omkring stomien fremstår som en hævelse eller forhøjning. Cirka 5-10 % af alle personer med kolostomier og ca. 3-10 % med ileostomier oplever stomibrok.

Hævelsens størrelse er forskellig afhængig af størrelsen på den svækkede bugvæg, og hvor meget af tarmen, der stikker ud. Andre faktorer omfatter alder, vægt, rygning, anstrengende aktivitet og operation.

Håndtering og intervention:
Forsigtig håndtering og ingen kirurgisk intervention er den valgte behandling for den asymptomatiske patient. En fleksibel stomibandage anbefales for at kompensere for ændringen i stomiens størrelse og kroppens kontur.

Brug af støttebeklædning kan hjælpe det brokramte område. Patienten kan også få gavn af regelmæssig kost og væske, der hjælper med at blødgøre afføringen og forhindrer forstoppelse.

Striktur
Ordet "stenose" stammer fra græsk og betyder "snæver". Derfor kan patienter der har stenose forvente, at deres stomi bliver lille, trang og snæver. Som andre typer af stomier kan stenose skyldes faktorer, såsom operationsteknik, betændelse, sammenvoksning med mere. Patienter vil muligvis bemærke en reduktion i stomioutputtet og symptomer, der omfatter mavekrampe, båndafføring, forstoppelse eller mere luft i maven.

Håndtering og intervention:
Stenose er ikke nødvendigvis en medicinsk nødsituation, medmindre stomien ikke fungerer, patienten oplever smerter eller kaster op. Håndtering af mild stenose kan omfatte en diæt med lavt restprodukt, midler der blødgør afføring og væske. I nogle tilfælde kan stomien kræve udvidelse eller kirurgisk korrektion. Du eller en anden læge bør vurdere patienten, hvis der er bekymringer.

Granulomer
Granulomer er røde knuder/læsioner, der kan opstå på overfladen af en stomi, eller hvor tarmen møder huden. Disse læsioner kan forårsage betydeligt ubehag for patienten og sommetider medføre blødning eller dårlig fastklæbning af posen. I nogle tilfælde opstår granulomer, hvor der er friktion fra udstyr, bælter eller tøj.

Håndtering og intervention:
Granulomer kan være smertefulde, begynder let at bløde og kan forårsage, at posen lækker. I nogle tilfælde er en blød og fleksibel stomibandage passende. Sørg for at begrænse områder, hvor der kan opstå yderligere friktion pga. stomibandagen. En patient, der lider af smerter eller ubehag pga. granulomer, skal vurderes af sundhedsfagligt personale.

Vil du vide mere om, hvordan man håndterer forskellige stomiproblemer? Se vores praktiske vejledning om stomiproblemer, hvor du kan finde interventionsteknikker til andre lidelser, herunder:

  • Stomiseparation
  • Follikulitis
  • Nekrose
  • Laceration
  • Væskeansamling
  • Svampeinfektion


Du kan også finde mange nyttige stomirelaterede ressourcer i afsnittet Professionel pleje  på vores website. Sammen kan vi hjælpe dine patienter med at føle sig trygge, beroligede og klar til fremtiden.