Personlige beretninger

At have en stomi, midlertidigt eller permanent, er en stor ændring i en persons liv. For nogle kan det tage lang tid og meget tilpasning at acceptere livet med en stomi. Andre tilpasser sig hurtigere. Det kommer helt an på dig og din situation – der er ingen rigtig eller forkert måde at leve med en stomi på. Vi har samlet historier fra andre personer, der lever med en stomi, og som gerne vil dele ud af deres erfaringer.

Nathalie

Ileostomi siden 2009
Land: Holland
Beskæftigelse: Konsulent (offentlig arbejdsformidling)
Fritid: Har for nylig fået sit første barn

Jeg gjorde alt for at undgå operation

I 2002 fik jeg diagnosen blødende tyktarmsbetændelse. Jeg fik medicin konstant, men jeg havde det stadig ikke godt. Lægerne nævnte flere gange operation og stomi, men jeg gjorde alt for at undgå det.

Én af årsagerne til, at jeg ikke ønskede en stomi, var, at jeg i mange år havde haft eksem. Jeg var bekymret for, at det ville være et problem og blive værre på det område, hvor posen skulle fastgøres. Indtil nu har jeg heldigvis ikke haft problemer.

Jeg bruger et 1-dels system, fordi jeg ønsker udstyr, der er så diskret som muligt.

Jeg fik min stomi, mens jeg var gravid

Da jeg var gravid i 18. uge, var jeg så syg, at der ikke var nogen anden løsning end at fjerne min tyktarm og få en stomi. På det tidspunkt var babyen inden i mig det eneste, jeg kunne tænke på, og jeg var mere bekymret for hendes helbred end det, at jeg skulle have en stomi.

Da jeg vågnede af bedøvelsen, sad fødselslægen ved siden af mig som en engel, og det eneste, jeg var interesseret i at høre, var, at min baby havde det fint. Hun fjernede dynen, og jeg så stomien, posen og den store forbinding. Det var fint nok at se det. Jeg havde regnet med, at det var der, men det var meget vigtigere for mig at vide, at min baby havde det godt, og det havde hun.

Mens jeg lå på hospitalet, fokuserede jeg på babyen. Jeg håndterede stomien, og det var ikke et problem. Det var først, da jeg kom hjem og så mig selv i spejlet, at det gik op for mig, hvor forandret min krop var med stomien og arret. Det tog mig et par uger at acceptere, men jeg havde det meget bedre, og for første gang, siden jeg fik diagnosen, var jeg ikke syg. Det hjalp mig meget.

Stomien har givet mig meget større frihed

Pludselig oplevede jeg en frihed, som jeg ikke havde haft i lang tid. Før operationen bevægede jeg mig aldrig ret langt væk, fordi jeg altid skulle finde et toilet. Nu kan jeg forlade huset uden at vide, hvor jeg kan finde et toilet. Lægerne har fortalt mig om muligheden for at få en ileopose, men det har jeg ingen planer om. Min mand bliver ved at sige til mig, at jeg skal beholde stomien, fordi den giver os meget mere frihed. Nu er det mig, der venter på ham, når vi skal ud.

Jeg er lige vendt tilbage til mit gamle job som konsulent i en offentlig arbejdsformidling. Jeg har tæt kontakt med mange mennesker hver dag, og ofte besøger jeg dem i deres hjem. Det er selvfølgelig vigtigt for mig, at jeg kan være tryg ved min pose, og at ingen kan se eller lugte noget.

Kun én gang har jeg oplevet et problem, hvor jeg kørte i bil efter en aftale. Min sikkerhedssele trykkede på stomien, og jeg oplevede en lækage. Efter dette lærte jeg at sætte sikkerhedsselen højere oppe.

Mit helbred er bedre, end det har været i mange år

Efter at have født min lille pige i november er mit helbred bedre, end det har været i mange år. Jeg nyder virkelig livet og vores datter. At få en baby betyder, at du nogle gange bliver nødt til at tilsidesætte dine egne behov, og jeg har bare ikke tid til at fumle rundt med min pose mellem bleskift og amning. Jeg har ikke altid mulighed for at bruge meget tid på mig selv, og ofte er toiletbesøg noget, der skal klares hurtigt. Derfor betyder det meget, at posesystemet er meget nemt at bruge.

Jeg fik min stomi, mens jeg var gravid, og det betyder, at jeg ikke har prøvet at gå i mit normale tøj, siden jeg fik stomien. Nu seks måneder efter fødslen synes jeg stadig, det er svært at skjule posen under bæltestedet, så jeg køber stadig graviditetsbukser. Jeg prøver at købe andet tøj, da jeg gerne vil finde en ny stil.Nathalie fra Holland deler sin historie om kontinenspleje Nathalie fra Holland deler sin historie om kontinenspleje Nathalie fra Holland deler sin historie om kontinenspleje