Forstå din stomi: Kolostomi

En kolostomi er én type stomioperation. Få fakta om kolostomioperationer, og find ud af, hvorfor du kan have brug for en.

woman-walking-down-city-street-understanding-a-colostomy

Lær om kolostomioperationer

Hvert år gennemgår tusindvis af mennesker en stomioperation. Behovet for en stomioperation kan opstå på grund af en tarmsygdom, en ulykke eller et medfødt handicap – og kan i nogle tilfælde være livsnødvendigt. Lad os se nærmere på fakta om det at få en stomi, og hvorfor du kan have brug for en kolostomioperation.

Hvad er en stomi?

Vidste du, at "stomi" er et græsk ord, der betyder "en åbning ind i eller ud ad kroppen"?

Inden for medicinens verden er en stomi et udtryk, der bruges til at beskrive en åbning i maveregionen, hvor et område eller et stykke tarm bliver ført gennem bugvæggen kirurgisk. Hos personer, der har fået en kolostomi- eller ileostomioperation, passerer afføringen gennem stomien. Hos personer, der har fået en urostomioperation, passerer urinen gennem stomien. I forbindelse med en kolostomi eller en ileostomi kan stomier være midlertidige eller permanente afhængigt af den medicinske årsag.

Hvad er en kolostomi?

En kolostomi er en kirurgisk skabt åbning i tyktarmen. Et lille stykke tarm føres ud gennem bugvæggen og syes fast på huden. En kolostomi kan dannes ud fra stort set alle dele af tyktarmen, men de mest almindelige områder er colon sigmoideum og colon transversum. Den nøjagtige placering afhænger af den medicinske årsag til operationen.

En kolostomi bortleder afføringen. Output, mængde og konsistens varierer fra patient til patient og afhænger til en vis grad af stomiens placering i tyktarmen. En kolostomipose opsamler afføringen fra tyktarmen.

Årsager til få en kolostomi

Flere forskellige sygdomme og lidelser kan medføre en kolostomioperation. Nogle af dsse er:

  • Cancer 
  • Divertikulitis
  • Traume/perforation
  • Alvorlig forstoppelse
  • Skader efter strålebehandling

Sundhedssystemet er klar til at hjælpe dig

Din læge og din stomisygeplejerske har sandsynligvis allerede gennemgået detaljerne omkring din operation. Du vil sikkert have spørgsmål hen ad vejen, hvorfor det er en god idé at notere dem i en notesbog eller en stomidagbog. Så glemmer du ikke at stille dem, når du har konsultationer hos din stomisygeplejerske, læge eller andet sundhedsfagligt personale.