Det kan sund hud betyde for din hverdag

Hudområdet omkring din stomi er måske ikke særligt stort, men det kan have en stor indvirkning på din livskvalitet, hvis huden bliver irriteret eller beskadiget. Lær hvorfor det er så vigtigt at have en sund peristomal hud.

couple-holding-hands-walking-outdoors-with-healthy-skin-for-daily-life

Lær om betydningen af sund hud efter en stomioperation

Huden omkring din stomi kaldes den peristomale hud. Hvis du har gennemgået en stomioperation, har begrebet "sund hud" en helt særlig betydning. Din stomisygeplejerske har sikkert talt med dig om at holde huden omkring din stomi sund. Det er vigtigt, fordi din peristomale huds sundhed kan have store konsekvenser for din hverdag.

Sund peristomal hud kan hjælpe med at styrke din tillid til, at du kan nyde livet uden at skulle bekymre dig om lækage på grund af hudproblemer. Derudover føles sund peristomal hud godt. Livet er bare bedre uden irriterende hudproblemer.

Går du på kompromis med plejen af din peristomale hud, kan der opstå irritation, smerter, lækage og bekymringer, som kan påvirke dit liv på en negativ måde. Håndterer du ikke disse problemer seriøst, kan de spænde ben for dine daglige rutiner og de ting, du godt kan lide at lave.

Sund hud og trivsel

At leve med stomi kan give nogle helt særlige udfordringer, men irriteret og smertefuld peristomal hud, bør ikke opfattes som normalt. Resultater fra en undersøgelse, der målte sundhedsrelateret livskvalitet, peger bl.a. på:

  • Personer med en stomi vurderer deres trivsel på nogenlunde samme niveau som en gennemsnitlig person på gaden
  • Når der er hudproblemer, falder den selvrapporterede trivsel
  • Personer med mere alvorlige peristomale hudproblemer vurderer deres trivsel på samme niveau som personer med alvorlige hjerteproblemer eller brystkræft

Forskningen viser, at selv milde hudkomplikationer kan have negativ indflydelse på, om du føler, at du trives. Med andre ord: sørger du for at holde huden omkring din stomi sund, kan det gøre en markant forskel i forhold til at øge livskvaliteten.

Sådan holder du din peristomale hud sund

Når du ved, hvor vigtigt det er at holde din peristomale hud sund, er det lettere at prioritere plejen af huden omkring din stomi.