Hvordan balancerer man rollen som familiefar med udfordringerne en stomi kan give i en travl hverdag?

Hiren fik stomi, da han var midt i 30’erne efter at have levet med Crohns sygdom i syv år. I dag, som 40-årig, nyder han igen naturen, planlægger ferier med familien og tumler med sine børn.

Stomi vendte op og ned på Hirens liv både mentalt og fysisk

Mennesker som kender mig, beskriver mig som sjov, venlig og sprudlende! Livet er til for at blive levet, og min stomi har givet mig selvtillid og kraften til igen at gøre stort set alt, hvad jeg har lyst til. Det vigtigste i mit liv er min familie. Jeg nyder hver dag med min kone og mine sønner. Det føles så godt at kunne give noget af den tid tilbage, jeg mistede med dem, mens jeg var syg. Jeg skylder min kone en bryllupsrejse og nogle familieferier!

Jeg fik mit liv tilbage

Før jeg fik stomi, tilbragte jeg flere år ind og ud af hospitalet. Nu fokuserer jeg min energi på min familie, på at dyrke sport og på at leve et aktivt liv. Det har været så godt at komme op på min cykel igen!

Nu hvor jeg har fået styr på livet med stomi, føles det hele normalt igen. Min søn Arin, som er fire, synes ikke posen er noget problem. Det er blevet helt normalt. Stomiposen gør det muligt for mig at tumle med drengene, kravle rundt på gulvet, give dem en ridetur og lade dem klatre rundt på mig. Jeg føler ingen begrænsninger.

Jeg er kæmpe fodboldfan. Selvom mine drenge kun er fire og to år, følger de lige som deres far det bedste hold - Arsenal! Fodbold VM i 2026 afholdes i USA, Canada og Mexico, og jeg håber at kunne planlægge en fantastisk tur for hele familien, hvor vi skal se en masse fodbold og skabe minder for livet.

Til dagligt arbejder jeg i en malerforretning. Det er ret nyt for mig, da jeg tidligere havde en lederrolle på et apotek. Mine kolleger har været så søde og støttet mig. Jeg kan ikke lide at holde noget skjult, så jeg har været ærlig omkring min situation. Jeg skammer mig ikke over min stomi, og hvis det at tale åbent om det kan hjælpe bare én anden person, er det det hele værd. Faktisk lider en af min kollegaer af Colitis Ulcerosa, og jeg har snakket med ham om, hvordan det er at have stomi. Det betyder meget at tale med en jævnaldrende.

Min diagnose med Crohns sydom

Jeg blev diagnosticeret med Crohns sygdom i 2011, efter jeg pludselig fik symptomer. Først havde jeg ondt i maven, problemer med at komme på toilettet og lidt blod i afføringen. Måske fordi jeg er mand, talte jeg ikke med nogen om det og ignorerede det. Til sidst måtte jeg give op og blev indlagt med akutte smerter. De næste to uger tog lægerne en række prøver og fandt ud af, hvad problemet var.

I slutningen af 2017 fik min kone og jeg vores første søn. Det var en fantastisk tid for vores lille familie. Men en aften da Arin kun var et par uger gammel, og jeg skiftede ble på ham, sparkede han mig i maven. Dette udløste så stærke smerter, at jeg måtte på hospitalet igen. Denne gang sagde kirurgen, at jeg skulle have en stomi.

Min stomioperation

Min kone og jeg har været gift i otte år, og hun har været min faste støtte gennem hele forløbet. Hun er bare fantastisk. Hun har en sygeplejefaglig baggrund, så hun kunne hjælpe mig når forbindingerne skulle skiftes efter operationen.

Operationen resulterede i en enorm lettelse og gav os begge en følelse af ro. Jeg skulle selvfølgelig lære at håndtere stomien og, jeg fik hurtigt selvtilliden til igen at være intim med min kone. Med min bandage på, er jeg ikke bekymret for, at stomien lækker. Jeg kan også være mere fysisk med mine drenge. Med to børn under fem år er hverdagen travl men også rigtig sjov. De står tidligt op, og nu kan jeg følge med dem.

Sund hud og valg af den rigtige stomipose er afgørende

Jeg har altid været meget bevidst om min hud. Siden jeg var i 20’erne har jeg lidt af vitiligo (en sygdom, der forårsager pletter i huden uden pigment) på mine hænder. Jeg har aldrig følt et behov for at skjule det, selvom jeg blev diagnosticeret i en ret ung alder, og det kunne have påvirket mit selvværd. Det er vigtigt, at huden er sund - også omkring stomien. Huden skal holdes ren og tør.

Hvis du bruger den rigtige stomibandage, dvs. at den passer godt og bliver på plads, så får du ikke hudproblemer. Hvis outputtet fra stomien kommer i kontakt med din hud, kan du mærke en brændende fornemmelse, og så er du nødt til at skifte bandage med det samme.

Sørg for at få en stomibandage der er rigtig for dig og i den rigtige størrelse. Din stomisygeplejerske kan hjælpe dig med at finde den, der passer bedst. Jeg bruger en Dansac NoveLife TRE, som giver mig alt det, jeg behøver. Mine plader er forudstandset i den rigtige størrelse, og klæberen på pladerne er rigtig god. Jeg bruger ofte et støttebælte, så bandagen sidder tæt til kroppen.

Jeg barberer området omkring min stomi, så de små hår ikke sidder fast, når jeg tager bandagen af. Normalt skifter jeg bandage én gang om dagen efter et brusebad. Jeg fjerne klæbepladen med klæbefjerner, tørrer huden omkring stomien grundigt og venter et par minutter med at sætte bandagen på. Det betyder, at min hud får lidt luft. Hvis du oplever, at din hud er rød eller øm, skal du kontakte din stomisygeplejerske.

Mit nye liv med stomi

Sikke en wow-oplevelse jeg havde, efter jeg fik min stomi! Det gik pludselig op for mig, at min sygdom ikke længere begrænsede mig hverken mentalt eller fysisk. Det har virkeligt ændret mit liv. Det er fantastisk at havde energien og kunne takke ja til invitationer uden at være nervøs for, hvordan det går.

Jeg vil aldrig igen lade noget forhindre mig i at leve livet og jeg er fast besluttet på at tænke positivt og se fremad. Før drømmerejsen til VM i 2026 har vi planer om en familieferie. Vi har ikke været afsted, siden vi tog til Indien før den første CORONA-nedlukning. Drengene vil helt sikkert elske at komme i vandland, og jeg er klar til at hoppe med i vandet. Vi kigger på ferie på Tenerife eller måske Tyrkiet. Et sted med sol og varme som passer til en børnefamilie..

Det er skønt at glæde sig, men jeg holder også af hverdagen. Jeg elsker min rolle som far - tilfældigvis en far med stomi. At lege med drengene, tage dem med i parken, se dem trives og sammen med min kone nyde tiden – det er lykken. Efter så mange op- og nedture med sygdom har stomien givet mig mit liv tilbage, og jeg ser frem til at skabe en masse minder sammen med min familie.


Personer, der udtaler sig, modtog kompensation fra Hollister Incorporated. De udsagn og meninger, der præsenteres, gælder for de afbildede personer. Udsagnene er repræsentative for deres oplevelse. Oplevelsen og resultatet vil være forskellig fra person til person.