Tilbage på arbejde efter en stomioperation

Med lidt forberedelse bør du let kunne vende tilbage til arbejdet efter en stomioperation. Her er nogle tips til at gøre det nemmere at starte på arbejde igen.

woman-working-on-computer-at-desk-going-back-to-work-after-an-ostomy-procedure

Få tips til at starte på arbejde igen med stomi

Det er naturligt at være lidt nervøs, når du starter på arbejde igen efter en stomioperation. Når du er restitueret og klar til at vende tilbage til arbejdet, skal du blot følge nogle enkle og praktiske råd for at sikre, at du er forberedt og kan beskytte din stomi på arbejdet.

Hvornår kan du vende tilbage til arbejdet?

Rådfør dig med din stomisygeplejerske om, hvornår det vil være mest passende for dig at vende tilbage til dit arbejde efter stomioperationen. Før du starter på dit arbejde igen, kan det være en god idé at tale med din arbejdsgiver om muligheden for at starte på deltid de første to til fire uger. De fleste arbejdsgivere vil gerne hjælpe, hvis de har mulighed for det.

Generelle tips om at gå på arbejde med stomi

Selvom du har en stomi, bør det ikke begrænse dig i den type arbejde, du har. Det giver dog god mening at følge nogle enkle og fornuftige retningslinjer:

  • Spis og drik jævnligt i løbet af arbejdsdagen
  • Hvis du løfter tunge ting på dit arbejde, bør du overveje at bruge et støttebælte
  • Hvis dit arbejde gør, at du kan komme til skade med stomien, kan det være en god idé at beskytte den med et specialskjold
  • Hav et ekstra posesæt liggende på arbejdet

Spørg din stomisygeplejerske til råds om bælter, skjold/afskærmning og andre produkter, der kan være nyttige i din arbejdssituation

Tal med dine kolleger om din stomi

Hvis du vil fortælle nogle af dine kolleger om din operation, bør du beslutte, hvem du vil fortælle det til, og hvor meget du vil indvie dem i. Hvis du er nervøs eller bekymret for at skulle tale med dine kolleger, når du starter på arbejde igen efter en stomioperation, så tag det bare helt roligt. Det er et personligt valg, om du vil fortælle om din stomioperation. Ingen på din arbejdsplads behøver at vide noget om din stomi, hvis du ikke ønsker det.