En urostomioperation fik Jim op at flyve igen

Jim har viet sit liv til luftfart. Som uddannet ingeniør og pilot stod han pludselig i en ny og uvant situation efter sin urostomioperation. Læs mere om, hvordan viden, erfaringer og de helt rette stomiprodukter hjalp Jim med at håndtere sin stomi og leve sit liv som før operationen. 

Læs mere om hvordan Jim, efter stomioperationen, har taget tingene i egen hånd og lever sit liv.

Da Jim i 2009 skulle forny sit pilotcertifikat, gennemgik han en lægeundersøgelse, der viste, at han havde nogle urinvejsproblemer. Der var symptomer på kræft, og ved en efterfølgende operation fik Jim fjernet sin blære og lavet en urostomi. Jim er i slutningen af 70’erne stadig aktiv og nyder hver dag, selv om han har en stomi. Han arbejder på deltid, nyder sine hobbyer og rejser med sin hustru rundt i hele Storbritannien og i udlandet.

Sæt dig ind i tingene – lav research - og prøv dig frem  

Som pilot, ingeniør og inspektør i flybranchen, med mere end 50 års erfaring, går Jim op i detaljerne. Da han fik besked om, at han skulle opereres, satte han sig grundigt ind i tingene og blev glædeligt overrasket over at finde et væld af viden og støtte. 

En af Jims første bekymringer var lækage. Han undersøgte nøje hvad viden der fandtes og det, i kombination med afprøvning af produkter gjorde ham mere tryg og var med til at overvinde frygten. ”I starten var jeg bekymret for lækage, og hvor pinligt det ville være”, fortæller Jim. ”Men nu hvor jeg har fået styr på at håndtere forskellige situationer, er jeg 99,9 % sikker på, at en lækage ikke sker.  

Stomi – en helt ny følelse af frihed  

Jim fortæller, at han lever sit liv fuldt ud. Hans arbejde og hobbyer holder ham travlt beskæftiget og i den forbindelse skal han bøje sig, klatre og bevæge sig rundt -  hvilket han gør med sindsro. ”Som flyingeniør inspicerer jeg konstant helikoptere, hvilket betyder, at jeg går op og ned ad stiger og kravler rundt på luftfartøjerne. Min stomi er ikke en hindring”, fortæller Jim. ”Mine kollegaer har altid været forstående, og jeg har aldrig fået en negativ kommentar, heller ikke hvis jeg må på toilettet flere gange.” Hjemme har Jim travlt med at passe sine blomster i haven og rode rundt under kølerhjelmen på sine biler.     

Derudover dyrker Jim stadig sin passion for at rejse. ”At være fortrolig med stomibandagen har givet mig mulighed for stadig at gøre de almindelige ting i livet, som f.eks. at besøge familie,” siger han. ”Selv det at køre bil for at besøge mine børn, som bor i Wales og Worcester, fungere fint.” Jim har også begivet sig ud på mere ambitiøse eventyr med sin hustru. ”Sidste år tog vi på et krydstogt til Norge, og på trods af skibets talrige og stejle trapper oplevede jeg slet ingen problemer med min stomi og min bandage,” fortæller Jim. ”At have en sikker stomibandage betød, at jeg kunne gøre alt, hvad alle andre gjorde – nyde alle de stop, som skibet foretog undervejs, og tage med på de guidede busture og gå rundt i lokalområderne.” 

For et par år siden udforskede og nød Jim og hans hustru  julemarkederne i Tyskland. ”De smukke lys, en dejlig duft af gløgg og honningkager, og den festlige stemning tog næsten pusten fra os,” husker han. ”Vi nød hvert øjeblik af den magiske julestemning  – og min stomi var ikke noget problem på hele turen.”

At finde den rette stomibandage og holde huden sund 

 Jim nyder livet med stomi. Det tilskriver han blandt andet sin positive indstilling og ønsket om at lære og forstå hvordan han plejer sin stomi. Derudover anvender han Dansac’s urostomipose, som han føler er komfortabel og giver ham sikkerhed. ”Stomibandgen er sikker, komfortabel og har gjort en betydelig forskel for mit liv,” siger han. ”I dag tænker jeg næsten ikke over det!”. Jim mener også, at det er vigtigt at holde huden sund. ”Det er afgørende at have en sund hud i området omkring stomien, for at klæbepladen kan sidde ordentligt og forblive sikker,” siger han.


Gør som Jim  

Jim mener, at alle kan lykkedes i livet med stomi og være herre over deres eget liv. ”Til alle, som skal have en stomioperation, er mit budskab, at de skal holde ud,” siger han. ”Som tiden går, bliver det hele meget lettere, og til sidst er det helt naturligt. Som med de fleste ting så gør øvelse mester.” Jim vil også gerne sikre sig, at folk er klar over, at det at have stomi ikke er en hindring. Han siger, ”uanset alder, så behøver stomi ikke at begrænse din evne til at arbejde, nyde hobbyer, besøge familie eller rejse.”   

 


Jim har modtaget kompensation fra Dansac A/S for sit bidrag til denne artikel.   

Personer, der udtaler sig, modtog kompensation. De udsagn og meninger, der præsenteres, gælder for de afbildede personer. Udsagnene er repræsentative for deres oplevelse. Oplevelsen og resultatet vil være forskelligt fra person til person.