Bekymringer om dit kropsbillede i forbindelse med stomi

Din krop ser anderledes ud efter en stomioperation, så du kan opleve at blive udfordret på din kropsopfattelse. Mærk efter, hvad du føler efter din stomioperation, og lær, hvordan du kan takler din nye tilstand.

man-observing-stoma-pouch-on-his-abdomen-thinking-about-body-image-concerns-with-a-stoma

Tips til håndtering af følelserne omkring dit kropsbillede

En stomidannelse ændrer kropsbilledet markant – både fysisk og følelsesmæssigt. Tilvænningsprocessen og accepten heraf tager ofte noget tid. Efter stomioperationen skal du give dig tid til at vænne dig til din nye situation. Vær tålmodig, bevar et positivt sind, og søg hjælp, hvis du har brug for det.

Sådan takler du dine første følelser relateret til dit kropsbillede

Uanset årsagen til din stomi, eller om din stomi er midlertidig eller permanent, kan det være en overvældende oplevelse at skulle vænne sig til, at din krop har forandret sig. En måde at håndtere disse følelser på er ved at være åben og ærlig over for de mennesker, der betyder mest for dig.

Prøv at fortælle din partner eller en god ven om, hvordan du har det med din krop og din stomi. Det kan være, at du har negative følelser, der kan føre til depression eller angst, påvirke din identitetsfølelse, mindske din lyst til at deltage i sociale aktiviteter og påvirke den måde, du opfører dig på over for dem  omkring dig. Sørg for at give dine nærmeste de bedste muligheder for at forstå og støtte dig. 

Husk, at din stomisygeplejerske også kan hjælpe dig. Stomisygeplejersken er uddannet til at støtte dig under din tilvænnings- og restitutionsperiode. Du er ikke alene. Alle med en stomi må takle disse følelser, og din stomisygeplejerske er med al sandsynlighed god til at lytte, forstår hvad du går igennem, og kan måske henvise dig til andre former for professionel hjælp, hvis du har brug for det.

Tips til at håndtere følelser om kropsbilledet

  • Du bør ikke afholde dig fra at besøge nye steder eller møde nye mennesker. Undgår du disse ting, kan det forstærke følelsen af, at folk kigger mærkeligt på dig i sociale sammenhænge, hvilket sjældent vil være tilfældet.
  • I stedet for at bekymre dig når nogle folk er for nysgerrige, kan du bare vælge at skifte emne. Øv dig på nogle svar eller korte sætninger, der fjerner fokus fra dig og styrer samtalen i en anden retning. Du kan f.eks. smile og sige noget i retning af "Nå, nok om mig – nu vil jeg gerne høre lidt om dig".
  • Husk på, hvorfor din partner oprindeligt blev tiltrukket af dig. Din mave havde sandsynligvis ikke så meget med den første tiltrækning at gøre, så fokusér på dine styrker. Tænk over de positive ting ved dig selv og dit udseende. Sig det højt, så du kan høre det og tror på det.
  • Forsøg at italesæt din stomi som noget positivt. Måske kan din stomi komme til at repræsentere et bedre helbred og en måde at slippe for sygdom på. Sørg for at dyrke denne følelse og dele den med andre, så den kan gøre dig stærkere.