Generelle tips til motion efter en stomioperation

Motion er en vigtig del af din restitution efter en stomioperation. Her er en række generelle tips til at holde dig aktiv.

father-and-daughter-biking-and-skating-on-park-trail-and-exercising-after-ostomy-surgery

Motion efter en stomioperation

Din stomi bør ikke forhindre dig i at dyrke motion eller være ligeså fysisk aktiv, som du var før operationen. Husk, at selv let motion er godt for hjerte, led, muskler, lunger og din generelle følelse af velvære.

Tal med din stomisygeplejerske  eller læge, før du begynder på et motionsprogram, især hvis du ikke var aktiv før din operation, eller hvis du har andre medicinske lidelser. Sørg for at nævne enhver form for kontaktsport eller tunge løft, du evt. har planer om.

Fordele ved motion efter en stomioperation

Motion kan være med til at forebygge sygdom. Regelmæssig motion reducerer risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde – og hjælper med at reducere og kontrollere andre risikofaktorer såsom højt blodtryk, højt kolesteroltal, vægtforøgelse og diabetes. Motion kan også reducere stress samtidig med, at du bliver stærkere og mere smidig. Dine led og muskler får det også bedre.

Efter en stomioperation bliver mange mennesker inspireret til at nå mål for deres motion eller fysiske form, som de aldrig ville have overvejet før. Den livsstilsændring, der følger med en livsforandrende operation, kan ofte få skjulte styrker frem i lyset.

Generelle tips til motion

Det er vigtigt at starte langsomt op med motion. Du må ikke overdrive. Hvis noget føles ubehageligt, bør du stoppe.

Her er nogle flere tips:

  • Brug behageligt tøj og gode sko
  • Gør regelmæssig fysisk aktivitet til en vane
  • Prøv at dyrke motion på samme tid hver dag, så det bliver en del af din sunde livsstil
  • Drik rigeligt med vand før, under og efter hver træning