Personlige beretninger

At have en stomi, midlertidigt eller permanent, er en stor ændring i en persons liv. For nogle kan det tage lang tid og meget tilpasning at acceptere livet med en stomi. Andre tilpasser sig hurtigere. Det kommer helt an på dig og din situation – der er ingen rigtig eller forkert måde at leve med en stomi på. Vi har samlet historier fra andre personer, der lever med en stomi, og som gerne vil dele ud af deres erfaringer.

Chizuko

Kolostomi siden 1980
Land: Japan
Beskæftigelse: sygeplejerske (pensioneret)
Fritidsaktiviteter: Fysisk aktivitet

Lægerne fortalte mig, at jeg kun havde ca. et år tilbage at leve i

Da jeg var 30 år, fik jeg diagnosen rektalcancer, og lægerne fortalte mig, at jeg kun havde ca. et år tilbage at leve i. Jeg havde tre små børn på 8, 5 og halvandet år, så jeg havde ingen intentioner om at dø.

Under operationen fjernede lægen en del af min tyktarm og lavede en kolostomi. Lægerne fortalte mig, at der var en mulighed for, at jeg kunne foretage en skylning – en procedure, hvor du renser tarmen med vand, og du derefter ikke har afføring i en dag eller to. Med tre børn ønskede jeg ikke at bruge meget tid på at tænke over min stomi, så situationen i betragtning var jeg fast besluttet på, at skylning var det rigtige for mig til at håndtere min stomi og output. Det fungerede fint, og jeg stod op hver morgen kl. 5:00 for at skylle, så jeg kunne bruge badeværelset uden at genere nogen.

Jeg havde en meget hjælpsom og engageret mand, og han var der virkelig for mig. Efter operationen havde jeg brug for behandling med ny medicin, som var meget dyr, og vi skulle betale det meste af det selv. Heldigvis havde min mand et godt job, og vi havde råd til det.

Når jeg var på arbejde, tænkte jeg aldrig særlig meget over min stomi

Da børnene var vokset op, begyndte jeg at arbejde igen, og med min uddannelse som sygeplejerske var det ikke svært at finde et job. I jobbet som sygeplejerske er der travlhed, og du har tæt kontakt med andre mennesker hele tiden, men det har aldrig været et problem for mig. Når jeg er på arbejde, tænker jeg aldrig særlig meget over min stomi.

Jeg skal pleje min hud godt

På grund af min alder – jeg er lige gået på pension – nyder jeg livet som aldrig før. Jeg skyller ikke mere, men poserne er meget bedre i dag, end de var for 30 år siden. Jeg har også diabetes, og jeg skal pleje min hud godt, så det er vigtigt for mig at bruge en meget hudvenlig barriere.

Det er vigtigt at have et effektivt filter

Af og til oplever jeg for meget luft eller vakuum i min pose, så det er vigtigt at have et effektivt filter. Når der er meget luft i posen, er den ikke diskret, uanset hvor lille den er. Det er meget vigtigt for mig, at posen er så diskret som muligt. Mange poser har tendens til at 'hænge for meget' i toppen. Posen falder ned, så snart der er noget i den, inklusive luft, hvilket gør posen meget synlig. Jeg foretrækker en pose uden dette.

Jeg er meget aktiv

Derudover er jeg meget aktiv, og derfor har jeg brug for en komfortabel pose. Hver morgen går jeg 40 minutter hen til templet for at sige godmorgen. Jeg har altid rejst meget og besøgt mange forskellige steder i Japan, og en af mine bedste oplevelser var at vandre op til toppen af Mount Fuji. Det var hårdt – men fantastisk – og jeg er så glad for, at jeg gjorde det.

Chizuko fra Japan deler sin historie om kontinenspleje Chizuko fra Japan deler sin historie om kontinenspleje Chizuko fra Japan deler sin historie om kontinenspleje Chizuko fra Japan deler sin historie om kontinenspleje