Personlige beretninger

At have en stomi, midlertidigt eller permanent, er en stor ændring i en persons liv. For nogle kan det tage lang tid og meget tilpasning at acceptere livet med en stomi. Andre tilpasser sig hurtigere. Det kommer helt an på dig og din situation – der er ingen rigtig eller forkert måde at leve med en stomi på. Vi har samlet historier fra andre personer, der lever med en stomi, og som gerne vil dele ud af deres erfaringer.

Diny

Kolostomi siden 2007
Land: Holland
Beskæftigelse: Arbejder på deltid som assistent på en dyrlægeklinik
Fritidsaktiviteter: Meget sporty, dyrker speedskating (skøjteløb) og går i træningscenter, elsker at rejse

Jeg er en optimistisk person

Jeg fik diagnosen rektalcancer i 2006, og jeg fik fem eller seks behandlinger med kemoterapi, før jeg fik en stomi. Det var et chok at erfare, at jeg havde cancer, men jeg har altid været en meget optimistisk person og ser livet som et glas, der er halvt fyldt fremfor halvt tomt.

Jeg skulle gå med den postoperative pose i nogle dage, før den kunne blive skiftet til en normal pose. Den eneste sygeplejerske, der havde tid den dag, havde aldrig før prøvet at skifte en pose. Det havde jeg heller ikke, men vi klarede det i fællesskab. Det fungerede, og herefter skiftede jeg selv pose.

Min mand havde svært ved at acceptere, at jeg var syg, og at jeg havde fået en stomi. Han var bange for, hvordan tingene skulle gå, men da han så, at jeg håndterede det meget fint, blev det nemmere for ham.

Vælg den pose, der er bedst for dig

På hospitalet talte jeg med en specialist inden for stomipleje, men hun fortalte mig, at jeg havde forskellige muligheder, når jeg skulle vælge en stomipose. Jeg mener, det er vigtigt at have mulighed for at vælge den pose, der er bedst for dig, så jeg kontaktede forskellige virksomheder for at få nogle prøver. For mig er det meget vigtigt, at pladen er tynd og fleksibel. Lige så vigtigt er det, at posen er så usynlig som muligt, så jeg kan skjule den i mit undertøj. Den pose, jeg bruger, falder ikke ned i toppen, når der er noget i den, og det gør den endnu mere usynlig.

Jeg har stomi 24/7

Det at have en stomi betyder, at jeg går med posen 24 timer om dagen, syv dage om ugen. Så når jeg går med pose døgnet rundt, skal den være diskret og komfortabel – hvilket er meget vigtigt, da jeg er en meget aktiv kvinde.

Fritid og rejser

Jeg arbejder på en dyrlægeklinik, og jeg begyndte at arbejde ni uger efter operationen. Nu arbejder jeg 14 timer om ugen – ikke på grund af min stomi, men på grund af min alder. Min mand er gået på pension, og jeg går på pension inden for det næste år. Vi kan godt lide at lave ting sammen, men jeg holder også at mit arbejde. At arbejde på deltid er en god løsning for mig.

Min mand og jeg har altid været meget aktive og holder af mange forskellige sportsgrene: cykling, stå på ski, speedskating og fitness. Det at have en stomi gør ikke tingene anderledes. Efter operationen genoptog jeg langsomt mine træningsrutiner, lidt mere hver dag, og nu kan jeg gøre præcis det samme som før stomioperationen.

Vi har altid rejst meget, og det at have en stomi stopper mig ikke. At rejse er en del af vores liv. Vi har nogle meget gode venner i Canada, og selvom jeg har haft visse bekymringer omkring den lange flyvetur, glæder jeg mig til at besøge dem snart.


Diny fra Holland deler sin historie om kontinensplejeDiny fra Holland deler sin historie om kontinensplejeDiny fra Holland deler sin historie om kontinenspleje