Forebyggelse af brok

Brok kan opstå på et hvilket som helst tidspunkt efter en stomioperation. Læs om, hvad brok er, og hvordan du kan forebygge det.

family-enjoying-breakfast-together-on-back-porch-deciding-what-to-eat-after-stoma-surgery

Lær om brok

Brok (også kendt som parastomal hernie) er en almindelig komplikation, der rammer mange mennesker med stomi. Det er dog ikke alle med stomi, som udvikler brok.

Brok kan opstå flere uger, måneder eller år efter en stomioperation. Risikoen for at udvikle brok stiger med alderen. Andre risikofaktorer er operationsmetode, svage muskler og gentagne maveoperationer. Overvægt, hoste eller fysisk anstrengelse kan også øge risikoen for brok.

Hvad er brok?

Der dannes brok på grund af en svækkelse i bugvæggen, som giver mulighed for frembuling af et organ eller en del af et organ (normalt tarmen). Svækkelsen er årsagen til, at brok ligner en bule omkring stomien. Der kan også opstå uregelmæssigheder og spænding på hudens overflade, afhængigt af brokkens størrelse og form.

 

Hernia

Brok

 

Hernia

Brokdannelse set fra siden

 

Brokkens størrelse og form ændrer sig afhængigt af din kropsposition. Den kan f.eks. blive mindre synlig, når du ligger ned. Brok kan være meget lille eller ret stor.

Brok udvikler sig normalt langsomt. Mange mennesker er ikke klar over, at de har brok, før de bliver undersøgt af deres stomisygeplejerske eller kirurg. Nogle bliver meget chokerede, når de opdager, at de har brok. Derfor er det vigtigt at forstå, hvorfor brok opstår, og hvordan du kan forebygge det.

Tips til forebyggelse af brok

Risikoen for at udvikle brok omkring stomien på grund af anstrengelse i forbindelse med løft eller hård træning er generelt større end risikoen for at udvikle brok i lysken. Det skyldes, at musklerne skæres over under operationen for at gøre plads til stomien, hvilket kan gøre dem svagere efter indgrebet.

Du kan forebygge brok på følgende måde: 

  • Undgå at løfte noget, der er tungere end ca. 2 kg de første seks uger efter operationen. Brug eventuelt et rullebord eller en sækkevogn til at flytte tunge ting, eller få en anden til at hjælpe dig.
  • Lav skånsom motion. Lav maveudstrækninger eller bækkenløft – eller gå en tur. Mavebøjninger eller andre træningsøvelser for mavemusklerne skal være kontrollerede og udføres meget forsigtigt. Din stomisygeplejerske kan give dig gode råd om de mest velegnede øvelser til dig – både før og efter din operation.
  • Hold øje med din vægt. Sørg for at holde din vægt på et passende niveau.
  • Brug evt. støtteundertøj, hvis dette anbefales. Hvis din stomisygeplejerske mener, at du har brug for ekstra støtte omkring maven, kan du få vejledning og hjælp til at vælge det støtteundertøj, der opfylder dine behov.


Hvis du har mistanke om, at du har brok 

Hvis du tror, at du muligvis har brok, skal du kontakte din stomisygeplejerske. Stomisygeplejersken undersøger din mave og vejleder dig i, hvordan du kan håndtere din brok.