Veltilpas med sund hud efter en stomioperation

Efter at have gennemgået en kolostomioperation som ung mor, besluttede Amanda at tale åbent om hendes stomi. Hun er et godt sted i livet og vil gerne dele ud af tips og gode råd til andre i lignende situation.

Læs mere om Amandas liv

Som 30-årig fik Amanda tre små børn og oplevede de første symptomer på endetarmskræft. I første omgang diagnosticerede hendes læge blot en hæmoride, og bad hende om en afføringsprøve. Det glemte Amanda, og en dag i slutningen af 2015 havde hun forstoppelse og svært ved at gå på toilettet. Diagnosen var fase 3-4 rektal cancer, og den anbefalede behandling var en radikal operation, der ville resultere i en permanent kolostomi. 

Amanda er så taknemmelig. Operationen gjorde det muligt for hende at overleve kræften, og det holdt hende stærk og positiv under forløbet at vide, at hun ville kunne se sine børn vokse op. Hun er stadig taknemmelig for de erfaringer, som hun har fået med sig undervejs, og omfavner hver dag og hendes tid med sine børn.

En af Amandas udfordringer umiddelbart efter operationen, var at hun ikke kunne træne fitness, som hun plejede. Efter operationen tog det hende 12 - 18 måneder at komme i gang igen. Hvileperiode var vigtigt og fik betændelse og mavesmerter til at aftage og gav hendes krop tid til at hele. 

Amanda vil gerne dele sin historie for at øge bevidstheden om stomi og hjælpe andre med ikke at føle sig alene og afstigmatisere emnet. "Folk bliver forbavsede, når de hører min historie og ser, at jeg lever normalt." siger hun. 

Amandas tips til at leve med og håndtere stomi

Amanda har gennem årene gjort sig nogle gode erfaringer, som hun gerne vil dele – for at hjælpe andre med at leve et godt liv med stomi: 

  1. Det er vigtigt at følge din stomisygeplejerskes anvisninger – især når det drejer sig om at håndtere din bandage.  "Vær skånsom, når du tager klæbepladen af og brug klæbefjerner, hvis det er nødvendigt," siger Amanda. "Sørg for at passe godt på huden omkring din stomi; rens området med vand." "At have en god hudplejerutine hjælper med at forhindre irritation og ubehag på lang sigt." 
  2. Du kan trygt svømme med en stomibandage.  "Jeg er ofte på stranden, og altid godt forberedt med ekstra poser – men det er meget usandsynligt, at en stomibandage løsner sig i vandet," siger Amanda. "Hvis du vil bruge noget stomitilbehør for ekstra sikkerhed og tryghed, så spørg din stomisygeplejerske, hvilke produkter du kan prøve."
  3. Vær opmærksom på, at visse fødevarer kan påvirke din mave og dine tarme anderledes end før din operation.  "Jeg fandt ud af, at krydret mad kan have en afførende virkning på mig nu, og enkelte mejeriprodukter fungerer ikke særlig godt for mig, så jeg tænker lidt mere over, hvad jeg vælger at spise og hvornår," siger Amanda. "For eksempel, hvis det at spise en bestemt type mad betyder, at jeg har brug for mere tid til at skifte min bandage, spiser jeg kun den type mad, når jeg er hjemme med alt i nærheden." 
  4. Tag godt imod din stomi og fokuser på de muligheder, som den vil give dig.  "For mig var det altafgørende at vide, at jeg fik mulighed for at holde mig i live og nyde mine tre børn" siger Amanda. "Din mulighed kan være at få en bedre livskvalitet, kunne spise det du har lyst til og blive helbredt." 

For Amanda reddede stomioperationen ikke kun hendes liv, men hjalp hende også med at sætte pris på hver dag. "Jeg nyder, hvor jeg er i livet lige nu," siger Amanda. 

 

Personer, der udtaler sig, modtog kompensation fra Hollister Incorporated. De udsagn og meninger, der præsenteres, gælder for de afbildede personer. Udsagnene er repræsentative for deres oplevelse. Oplevelsen og resultatet vil være forskellig fra person til person.