Lyse farver reflekterer min indre lykke

Lucy Jane, 23 år, vil gerne være kendt for hendes stil – og for hendes liv med stomi.

Lucy ønsker at inspirere andre med hendes positive indstilling til den stomi, hun mener, har været med til at forme, den hun er i dag

Mode har fyldt meget igennem mit liv. Jeg har altid klædt mig i lyse farver og sjovt tøj, for jeg tror, at farverne kan påvirke humøret positivt. Når alt kommer til alt, hvis himlen er blå, bliver man måske lidt lykkeligere, end hvis den er grå! Jeg er meget farverig – det er mit kendetegn – selv om jeg også sætter pris på det minimalistiske, har jeg altid været tiltrukket af farver. Mine favoritter er rød og lyserød. Jeg er Vædder af stjernetegn og Vædderen elsker rød. Orange er også en af mine favoritter. Den er sommerlig, lys og varm.

Sociale medier bygger bro mellem mennesker

Som barn fulgte jeg flere modebloggere, og håbede at det en dag ville være mig. Det blev det, da jeg startede @lucyjane.fashion på Instagram. Folk ville ikke læse lange blog-indlæg, men foretrækker hurtige opdateringer og billeder.

Da jeg var 17 år, fik jeg konstateret colitis ulcerosa, og som 19-årig blev jeg opereret og fik stomi. Efter min operation var min familie fantastisk, men det, der virkelig hjalp mig, var internettet hvor jeg kunne finde andre, der havde været igennem nøjagtigt det samme. Jeg fik nye venner, der kunne relatere til mig og det, jeg gik igennem.

Jeg fik troen på mig selv

Min stomi gav mig et nyt liv. Det var en lettelse at komme godt igennem operationen og komme ud på den anden side. Jeg føler, at jeg kan gøre, hvad jeg vil. Min selvtillid blev boostet og manifesterede sig i min stil. Jeg tør klæde mig, som jeg vil. De lyse farver afspejler min indre lykke og det føles, som om jeg kan kaste lys over mennesker jeg møder på min vej, med det jeg har på.

Da jeg gik i gymnasiet, begyndte jeg at handle i de fine vintagebutikker i Manchester. Men det var dyrt. Jeg gik i stedet på opdagelse i genbrugsforretningerne og indså, at det var de samme mærker og det samme tøj, men til færre penge. Det er lidt som at grave efter guld. Jeg syer tøjet om inspireret af ”gamle dage”, og tilføjer mit eget twist. Jeg har startet Facebook-gruppen ”Lucy Jane’s Charity Shop Boppers”, og håber at inspirere andre til at udforske genbrugsbutikkerne og sammensætte deres tøj, præcis som de har lyst til. Personligt er jeg ikke til lavtaljede bukser, men det har intet med min stomi at gøre!

Når jeg var på ferie med min mor, som barn, brugte jeg en almindelig bikini på stranden. En gang henvendte en mand sig, da han kunne se min stomi. "Vær du stolt af den og lev dit liv". Hvis jeg ikke havde haft bikini på den dag, havde jeg aldrig hørt hans historie. Det viste sig, at han også havde stomi og snakken styrkede mit selvværd.

Jeg elsker at rejse. Det er så sjovt – når man ikke er syg og ikke er begrænset til at blive i nærheden af et toilet. Jeg rejser så snart muligheden byder sig, men indtil nu kun kortere ture. Mit bedste råd er altid at pakke dine bandager i håndbagagen!

Stomi er ikke bare stomi

Når du har stomi, skal huden omkring den holdes ren og sund. Personligt har jeg kun haft meget få problemer og lidt ømhed, men jeg ved, at selv den mindste irritation kan påvirke min dag. Min bandage skal sidde pænt på huden, og hvis den ikke gør det, er det, at det går galt. Hvis min bandage ikke føles helt rigtig, skifter jeg den. Jeg bruger klæbefjerner til at tage den af.

Jeg bruger Dansac stomiposer. Jeg kiggede på andre med forskellige farver og faconer, som jeg havde set andre bruge på sociale medier, men de føltes ikke rigtige for mig. Med Dansac føler jeg ikke engang, at jeg har en bandage på. Bandagen bliver næsten en del af min hud. Prøv dig frem med forskellige muligheder og find ud af, hvad der fungerer for dig.

Mit hjerte og min sjæl synger

Jeg kan huske sommeren efter min operation. Det var, som om jeg oplevede alting for første gang, igen. Det hele føltes nyt, fordi det føltes godt. Jeg behøvede ikke længere at gå tidligt hjem eller bekymre mig om at finde et toilet, som jeg plejede at gøre.

Jeg kunne gøre, hvad jeg ville - deltage i festivaler, gå ud med mine venner, gå på shoppetur og nyde livet. Selv bare at gå en tur føltes fantastisk. Jeg havde et helt nyt syn på livet, og det føles fantastisk at dele det med alle på min vej.

En pige, jeg mødte via Instagram, Heather, var bekymret, da hun skulle igennem samme operation som mig. Hun havde en masse spørgsmål, og det lykkedes mig at berolige hende. Jeg fortalte hende, hvad der ville ske, og at det hele nok skulle gå. Helt uventet mødte jeg Heather på musikfestivalen Parklife i Manchester året efter. Vi var så glade for at se hinanden, at vi begge begyndte at græde! Det var så rart at vide, at jeg havde været med til at hjælpe nogen ved at være åben omkring min stomi.

Et af mine yndlingsbands, Sundara Karma, har en sang, der hedder ”Diamond Cutter”. En linje i sangen siger: "Det var først, da jeg blev skåret, at jeg kunne skinne”. Den sætning elsker jeg. Med alle de begrænsninger, jeg havde før min operation, tænkte jeg, at jeg også ville skinne en dag. Nu har jeg fået en tatovering af en diamant for at fejre min stomi og fejre det nye liv, den gav mig. Stomi har været med til at gøre mig til den, jeg er i dag.


Personer, der udtaler sig, modtog kompensation fra Hollister Incorporated. De udsagn og meninger, der præsenteres, gælder for de afbildede personer. Udsagnene er repræsentative for deres oplevelse. Oplevelsen og resultatet vil være forskellig fra person til person.